Freelancen als kalligraaf: 7 tips

Freelancen als kalligraaf naast een baan: hoe het voor mij begon

In de zomer van 2015 ontdekte ik kalligrafie met een spitse penpunt (pointed pen). In het halfjaar dat volgde leerde ik mijzelf kalligraferen en besteedde ik veel aandacht aan mijn ontwikkeling. Ook groeide het idee om ‘meer’ met kalligrafie te doen. Dit ‘meer doen met kalligrafie’ resulteerde al snel in freelancen als kalligraaf. Hoe ik dat deed? Lees verder en ik vertel je mijn reis.

Alles wat je aandacht geeft, groeit

Durf te doen

Op 31 december 2015 vroeg een goede vriendin mij of ik een workshop kalligrafie wilde geven. In eerste instantie zei mijn interne criticus: “Wie zit er nu op mij te wachten? Nee…”. Achteraf was dit het eerste zaadje dat geplant werd en was er iets in mij aangewakkerd. Voor ik het wist schreef ik mijzelf in bij de KvK, was ik op zoek naar een geschikte locatie voor workshops, plaatste ik een grote bestelling materialen in de VS, werd er aan een website gewerkt en werkte ik aan een handleiding + workshop programma. Easy peasy.

Doorzetten

Ik was zo blij toen ik een geweldige locatie vond: een stadsoase met geschikte tafels en op een toplocatie in hartje Amsterdam. De huurprijs maakte mij wel onzeker. Toen mijn eerste workshop live ging liep het natuurlijk nog geen storm. Gelukkig had ik goed contact met de eigenaresse die me wist te motiveren om niet op te geven. Hoe? Door mij te vragen wat ik met de eerste workshop wilde bereiken. Dat was makkelijk. Laten zien dat ik het kan, maar belangrijker nog: laten zien dat ik er ben!

Mijn eerste workshop (maart 2016) was niet uitverkocht (7 van de 10 plekken), maar ik weet dat het belangrijk was dat ik heb doorgezet. Want daarna ging alles in sneltreinvaart.

Uitverkochte workshops, een webshop en eerste klanten

Naast de workshops begon ik vrij snel met een mini-webshop. Waarom? Omdat ik het voor andere enthousiastelingen makkelijker wilde maken om aan goede materialen te komen. Toen mijn allereerste klant – een topmerk – zich aandiende, was ik helemaal flabbergasted. Zowel grote merken als particulieren benaderden mij actief! Op de eerste workshop na waren al mijn workshops in 2016 uitverkocht. Het liep allemaal geweldig en ik had niks te klagen.

Wat enorm heeft bijgedragen aan mijn drive was de Instagram-community: positief en motiverend. Ik heb veel leuke, talentvolle en enthousiaste mensen ontmoet: digitaal én in real life (o.a. tijdens de kalligrafie meet ups die ik samen met Nienke van Lettertype organiseerde).

Klinkt leuk, toch?

Dat was/is het ook! Maar let wel: in praktijk betekende het dat ik ’s avonds bestellingen inpakte, handgeschreven bedankt-kaartjes schreef en de volgende dag om 7.20u op de fiets zat naar het postkantoor, zodat de pakketjes nog voordat mijn werkdag begon afgeleverd waren. Daarnaast had ik best een aardige voorraad op peil te houden (veelal met materiaal vanuit het buitenland) en …. de administratie. Aan opdrachten werkte ik in de avonduren en weekenden. Kortom: ik had, naast mijn baan, een vol programma ;).

Freelancen is ook: keuzes maken

Na een jaar met veel plezier en keihard te werken wist ik dat het tijd was om keuzes te maken. Ik kon niet 36 uur werken op kantoor en daarnaast volop freelancen (een webshop runnen, workshops organiseren én diensten aanbieden aan zakelijke en particuliere klanten).

Kies voor datgene waar je energie van krijgt

Gedurende dit jaar veranderde ook het kalligrafiespeelveld. Hartstikke fijn, want er kwamen meer aanbieders van workshops en kalligrafiematerialen. Omdat het bijhouden van voorraden mij energie kostte besloot ik begin 2017 de webshop af te bouwen en ook de workshops op een lager pitje te zetten. Het waren simpelweg niet de dingen die mij de meeste energie gaven.

Mijn 7 tips voor succesvol freelancen als kalligraaf naast je vaste baan

Misschien denk je dat ik makkelijk praten heb. Omdat ik niet van mijn freelance inkomsten hoef te leven. Toch heb ook ik een paar gouden regels. Regels om het professioneel aan te pakken, maar vooral om het leuk te houden voor mijzelf. Maar vergis je niet. Het feit dat ik er niet van hoef te leven, doet niet onder aan mijn professionaliteit of de tarieven die ik vraag.

Onderstaande ‘regels’ werk(t)en voor mij erg goed. Haal eruit vooral uit wat jou aanspreekt en vergeet de rest.

1. FOCUS: DOE WAT JE LEUK VINDT

Het allerbelangrijkste: vraag jezelf waarom je doet wat je doet. En kies vervolgens voor de dingen die je energie geven. Deze focus is des te belangrijker naast een vaste baan. Er zijn altijd taken die minder leuk zijn, maar die horen erbij. Zoals bij alles: streef een goede balans na :).

2. WORD ZICHTBAAR

Deel je werk online, zodat potentiële klanten weten dat je er bent. Tevens kan je online op een laagdrempelige en effectieve manier laten zien wat je stijl is, welke diensten je aanbiedt, etc. Mijn belangrijkste kanalen zijn mijn website en Instagram.

3. DURF TE VRAGEN

Je biedt toch kwaliteit? Neem jezelf serieus en durf een prijs/tarief te vragen die jouw expertise en de tijd die kalligraferen kost representeren. Leg het wel uit, zodat een klant begrijpt dat het kalligraferen van bijv. 100 enveloppen niet 1-2-3 gepiept is. Er zijn klanten die ik misloop op basis van prijs. Dat is soms best jammer, maar wat mij betreft oké want ik sta achter mijn kwaliteit en kan mijn tarief onderbouwen.

Uiteraard draait het zeker niet alleen om geld. Ook ik maak wel eens uitzonderingen: voor een bijzonder verzoek, een unieke kans, een uitdaging buiten mijn comfort zone, etc. Het moraal: doe vooral wat voor jou goed voelt.

4. PLANNEN EN DISCIPLINE

Essentieel voor ondernemen. Maar zeker voor freelancen als kalligraaf naast een vaste baan zijn plannen en discipline. Ik wil op een (redelijk) relaxte manier mijn opdrachten afronden. Plan daarom opdrachten en events goed in, laat (potentiële) klanten niet te lang op een antwoord wachten en kom afspraken na.

En ook belangrijk: houd genoeg tijd vrij voor ontspanning en toffe spontane (spoed)opdrachten.

5. NEE IS OOK OKÉ

Opdrachten die niet in mijn straatje passen of waar ik eigenlijk geen tijd voor heb, sla ik af. Als het lukt speel ik deze leads door naar een ander. Niets is erger dan mindere kwaliteit opleveren.

6. ADMINISTRATIE

Maak een gewoonte van het bijhouden van je administratie. Zo voorkom je dat je hier ieder kwartaal tegenaan hikt en uuuuren bezig bent met al die bonnetjes. Ik spreek uit ervaring ;).

7. VERZAMEL POSITIEVE MENSEN OM JE HEEN

Voor jezelf werken is leuk. Je bepaalt zelf hoe je je werk doet, wanneer je dit doet, etc. Maar het kan ook onzekerheden en stress met zich meebrengen. Wat mij heeft geholpen op deze momenten: positieve mensen. Dit kunnen andere creatives zijn, maar ook in de privé-sferen.

 

Right place, right time

Maar hoe word je succesvol? Dat is een lastige vraag waar ik geen pasklaar antwoord op heb. Want ja, wat is succes? Waarschijnlijk geeft iedereen een ander antwoord op deze vraag.

Als ik terugkijk naar mijn pad ben ik blij dat ik klein ben begonnen. Ik ben ook blij dat ik een leuke baan heb met fijne collega’s. Het houdt mij scherp. Of ik de overweging heb gemaakt om me helemaal op kalligrafie te storten? Jazeker, maar het trekt mij op dit moment niet. Wie weet, ooit. Wel ben ik 1 dag minder gaan werken, zodat ik mijn vrije vrijdag extra kan inzetten voor kalligrafie. Deze combinatie bevalt mij voor nu goed.

Wat waren andere factoren die – achteraf gezien – erg belangrijk zijn geweest?

1. TIMING

Ik stapte op het juiste moment in dit avontuur. In Nederland kon ik geen enkele workshop kalligrafie met spitse penpunt vinden. Het begon echt net op te komen en voor zover ik weet was ik de 2e aanbieder. Ook was het erg lastig c.q. onmogelijk om aan kwalitatieve kalligrafie materialen te komen. Voor mij was 1+1=2.

2. INSTAGRAM

In eerste instantie alleen bedoeld om mijn eigen ontwikkeling bij te houden, maar het bleek een enorm belangrijk en geschikt kanaal te zijn voor de start van Sorro.nl.

3. VRIEND, FAMILIE EN GOEDE VRIENDEN

Naast de Instagram-community heb ik heel veel support gekregen van mijn vriend, familie en vrienden. Zonder hen was er geen Sorro.nl.

4. PERSOONLIJKE LESSEN

Investeer in jezelf, in kansen. Zet door op momenten dat het spannend is. Werk hardrelativeer en blijf nuchter. Geniet van het avontuur. Wees eerlijk en reëel, zowel naar klanten als naar jezelf. Gun een ander ook wat.

Remember: wat je geeft, krijg je terug.


Veel succes!