Kalligrafie, het verbeteren van je letters

Hoe verbeter je je kalligrafie/letters?

Simpel gezegd is er eigenlijk maar 1 antwoord op deze vraag: oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Zonder regelmatig oefenen wordt je schrift echt niet beter en is het daarnaast ook moeilijker je eigen stijl te ontwikkelen. Vergelijk het voor gemak met het leren van een nieuwe sport. Je wordt ook niet beter in voetbal, tennis of yoga zonder (veel) te oefenen. Klinkt logisch toch?

Voor kalligrafie heb ik veel geduld en discipline. Toch heb ik nooit een strak regime van drills/oefeningen gevolgd. Ik had er niet perse een goede reden voor om dit niet te doen. Ik was vooral eager om veel te schrijven. Dus dat heb ik veel gedaan: veel schrijfuren maken. Hierbij keek ik altijd kritisch naar mijn lijnen en vormen, en dat doe ik nog steeds. De belangrijkste vragen die ik aan mijzelf stelde:

 1. Wat kan ik verbeteren?
 2. En, als ik dit stuk/deze envelop/etc. zelf zou ontvangen… zou ik dan happy zijn?

Uiteraard laat ik mij ook inspireren door andere kalligrafen. Hoe ziet hun schrift eruit? Wat doen ze hetzelfde als ik en vooral ook: wat doen ze anders? Wat kan ik daarvan leren en vervolgens: hoe kan ik mijn eigen schrift naar een next level krijgen?

Basistips kalligrafie verbeteren

 • Oefen veel en geregeld. Liever 3x per week een half uur, dan 1x per week 2 uur achtereen. Veel oefenen is goed voor je muscle memory en voor de consistentie van je schrift. Door veel te oefenen worden de kalligrafiebewegingen onderdeel van je lijf, een automatisme.
 • Als het jou helpt: doe drills! Er zijn voldoende kalligrafen die hier aandacht aan besteden (via Instagram bijvoorbeeld).
 • Neem niet zomaar genoegen met progressie. Tuurlijk mag je bij ieder groeimoment trots zijn op jezelf. Maar houd jezelf scherp door jezelf te vragen: wat kan ik verbeteren?
 • Werk aan je consistentie. Of je nu traditionele of moderne kalligrafie beoefent, consistentie is prettig voor de leesbaarheid van je schrift.
  • Is de slant in letters, woorden en zinnen gelijk?
  • Zijn je lijnen mooi afgetopt en/of eindigen je exit strokes vloeiend?
  • Zijn de ligatures mooi en vloeiend?
  • Zijn de letters gelijk in grootte/breedte?
  • Is de regelafstand gelijk?
  • Etc.
 • Gebruik gerust guidelines tijdens het oefenen. Dit helpt op den duur om feeling te krijgen voor het schrijven van even grote letters, het behalen van de gewenste slant, etc.

 

Welke (gouden) tip ben ik vergeten en zou je mij of andere kalligrafen geven? Ik ben benieuwd!

 

Happy inking :)!