Mijn favoriete kalligrafienibs

Mijn favoriete kalligrafienibs

Volgens mij heeft iedereen wel favoriete kalligrafienibs. Ik wel in ieder geval! Op Instagram wordt er vaak gevraagd welke nibs ik gebruik (en waarom). Daarom hier een lijstje met mijn meest gebruikte kalligrafienibs.

Top 5

  1. Tachikawa G: een medium flex nib, waar ik mooie hairlines én shades mee kan schrijven. Het is een echt werkpaard, gaat lang mee en staat met stip op 1 van meest gebruikte nib. Btw: deze nib geef ik altijd aan beginners.
  2. Hunt 22(b): iets flexibeler dan de Tachikawa G. Schrijft heerlijk en produceert mooie hairlines. Een pareltje!
  3. Vintage Soennecken (kroontjespen): mijn redder in nood. Vooral bij stukken op handgeschept papier is deze nib fijn. Deze nib ‘grijpt’ niet zo in het papier (zoals G nibs) en biedt weinig weerstand op gestructureerd papier.
  4. Brause Steno 361: een medium flex nib zonder scherpe punt. De hairlines zijn wat minder subtiel, maar het contrast tussen hairlines en shades is fijn. Daarnaast ook prettige nib voor gestructureerd papier.
  5. Blanzy 552: een vintage nib en medium flex. Super fijn om mee te schrijven.

Zorg voor je kalligrafienibs

Nibs gaan redelijk wat schrijfuren mee. Je merkt waarschijnlijk ook al snel dat sommige nibs sterker zijn dan andere. G nibs zijn bijvoorbeeld sterker dan vintage nibs. Laatstgenoemde roesten sneller. Maar zelf heb je ook enige invloed op de levensduur van je nib. Als je goed voor je nibs zorgt kan dat de levensduur verlengen.

  • Maak je nib na gebruik altijd schoon en laat ze nooit in water liggen.
  • Nibs slijten sneller als je meer druk uitoefent.
  • Het soort papier kan voor meer slijtage zorgen.
  • De soort inkt is van invloed op slijtage. Sumi inkt is vrij heftig bijvoorbeeld.

Als je je (houten) penhouder lang mooi wilt houden, is het belangrijk dat je deze ook schoon houdt.


Happy inking!