Tips bij het kopen van een oblique penhouder

Een (custom) oblique penhouder kopen, waar kan ik op letten?

Je wil een oblique penhouder kopen? Lees dan verder. Met een hele verzameling oblique penhouders heb ik wat ervaringen die ik graag met jullie deel. Zelf heb ik hele goede aankopen gedaan – vind ik zelf – maar ik heb ook wat dure miskopen gehad. Als pennenfreak heb ik hier geen spijt van – eyecandy! – maar het is toch zonde. Ik wil niet alleen naar mijn pennen kijken, maar er vooral mee kalligraferen!

Misschien helpen mijn tips je bij de aanschaf van een mooie (custom) penhouder. Let op: de tips zijn gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen en voorkeuren.

Tips bij de aanschaf van een oblique penhouder

 1. Lengte van de penhouder
  De lengte van de penhouder vind ik persoonlijk heel belangrijk. Ik ben erachter gekomen – na wat miskopen – dat mijn favo penhouders tussen de 16-19 cm lang zijn. Ook weet ik dat ik liever een kortere penhouder heb, dan een langere penhouder (19+ cm).
 2. Dikte van de greep
  Ik heb kleine handen en houd niet van dikke pennen en ook niet van dikkere penhouders. Carrots (korte penhouders) zijn vaak dikker en persoonlijk vind ik dat niet fijn. Maar, dikkere penhouders zijn zeker ergens goed voor. Het kan kramp helpen voorkomen/verminderen, omdat je in een dikkere penhouder minder kan knijpen dan in een dunnere penhouder.
 3. Soorten nibs (bullock of regular flange)
  Nibs verschillen in kleur, vorm, flexibiliteit en maat. Met name de maat van je nib is van belang als je een penhouder gaat kopen. Je kan je regular flange (het gedeelte waar je je nib in steekt) laten aanpassen aan je favo nib. Bijv. de Leonardt Principal EF, Tachikawa G, Brause EF66, etc. Je kan de flange zelf ook een beetje bijbuigen, maar zelf heb ik dit nog nooit gedaan 😉
  In een bullock flange passen alle nibs. Een penhouder met bullock flange is daarom vaak duurder.
 4. Gewicht van de penhouder
  De een houdt van een lichtgewicht pen of penhouder, de ander wil echt iets vasthouden en kiest liever voor een zwaardere penhouder. Ik houd van penhouders met een gemiddeld gewicht: niet te licht en niet te zwaar. Lekker duidelijk he?
  Schrijf je veel? Houd er dan rekening mee dat een zwaardere penhouder sneller tot een vermoeide hand kan leiden. Maar let op: het heeft gedeeltelijk ook gewoon te maken met je schrijfhouding. Als je bijvoorbeeld veel knijpt in een dunnere penhouder, dan krijg je ook last.
 5. Materiaal en afwerking
  Houd je van een houten penhouder, kunststof of juist metaal? Wil je de penhouder met een glanzende coating of juist zonder? Allemaal keuzes!
  – Krijg je snel zweethanden? Kies dan een houten penhouder zonder coating.
  – Houd je van hout en wil je je penhouder graag goed schoon houden? Kies dan een penhouder met beschermende coating of een penhouder van kunststof.
 6. Soort greep
  De greep verschilt in dikte, maar je hebt ook ergonomische penhouders. Of je dit prettig vindt hangt weer af van persoonlijke voorkeur.

Oblique penhouders voor kalligrafie

Heb jij nog tips die in dit rijtje ontbreken? Ik hoor ze graag 🙂

Note: Een duurdere (custom) penhouder kan heel mooi zijn. Maar vergis je niet, het zijn je kalligrafie skills die het werk doen: niet je nib of je penhouder ;). Ik schrijf dan ook nog vaak met mijn goedkoopste oblique penhouder van John Neal Bookseller (Ebony – H114)!!