Hoe weet ik dat mijn kalligrafie nib ‘op’ is?

Hoe weet ik dat mijn kalligrafie nib ‘op’ is?

Heb je je wel eens afgevraagd of je kalligrafie nib oneindig bruikbaar is? Deze vraag is geregeld aan mij gesteld. In deze tip vertel ik er meer over.

Een kalligrafie nib, ook wel penpunt of kroontjespen, gaat helaas niet oneindig mee. Hoe snel je nib slijt hangt o.a. af van:

  • Hoe vaak je kalligrafeert

Logischerwijs slijt je nib sneller wanneer je er veel en langdurig mee kalligrafeert.

  • De soort inkt

Met name Sumi inkten zijn vaak vrij agressief. Afhankelijk van de soort nib tast de (Sumi) inkt jouw kalligrafie nib vroeg of laat aan. In het begin heb je hier nog geen last van, maar gaandeweg kan je merken dat je bijv. je nib minder goed schoon krijgt en dat de nib uiteindelijk ook gaat roesten.

  • De kwaliteit van (het materiaal van) de nib

Er is kwaliteitsverschil tussen nibs. Vintage nibs slijten sneller dan de sterke G-nibs (Zebra G, Nikko G en Tachikawa G). Maar bijvoorbeeld ook Hunt en Gillott nibs vertonen al redelijk snel slijtage.

  • Hoe je omgaat met je materiaal

Zelf maak ik mijn nibs na gebruik altijd schoon. Het is simpelweg beter voor je materiaal, maar ook voor een volgende kalligrafiesessie is het fijn. Je kan de volgende keer direct kalligraferen in plaats van eerst je kalligrafie nib schoon te hoeven maken. Uiteraard vergeet ook ik het af en toe en dat is natuurlijk voor een keer ook geen ramp ;). Zorg wel dat je je nib goed afdroogt (i.v.m. roestvorming).

Ook je nib tussendoor schoonmaken is prettig, je zal merken dat dit direct te zien is aan je lijnen!

Hoe merk je dat je nib ‘versleten’ is?

Geloof me, dit merk je vanzelf. Want je weet hoe fijn die ene nib altijd schreef. Hierbij 2 concrete signalen:

  • De nib schrijft stroever

Zelf merk ik dit doordat mijn hairlines stroever gaan. Maar ook bij de shades voel je dit. De nib glijdt niet meer zo soepel over het papier en je blijft misschien ook wel vaker in het papier hangen (ook bij ongestructureerd, glad papier).

  • De hairlines worden minder dun/strak

Dit heeft te maken met het punt hierboven. De nib schrijft minder soepel en dit zie je direct terug in je lijnen. Zelf merk ik dit als eerste bij mijn hairlines: de nib produceert niet meer zulke dunne hairlines als voorheen.

En dan?

Tijd voor een nieuwe nib! 🙂

Kalligrafietip:

Zelf heb ik altijd meerdere reserve nibs achter de hand. Van mijn lievelingsnibs heb ik zeker een voorraadje van minimaal 5 nibs in huis. Zo grijp ik nooit mis en heb ik altijd tijd genoeg om nieuwe nibs te bestellen.