Beginnen met kalligrafie, hoe doe je dat?

Beginnen met kalligrafie, maar hoe?

Je wil beginnen met kalligrafie, maar weet eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen. Of misschien ben je al begonnen, maar lukt het nog niet zo goed. Herkenbaar? Wie weet heb je dan wat aan deze tip.

Toen ik startte met kalligrafie waren er geen workshops en kon je ook niet makkelijk aan materiaal komen. Resultaat? Ik heb mezelf Copperplate aangeleerd en spullen uit het buitenland geïmporteerd. Op eigen houtje leren kalligraferen is niet onmogelijk, maar het heeft mij wel extra tijd en extra doorzettingsvermogen gekost. En dat vond ik nog niet eens het lastigste. Ik vond het veel vervelender dat ik destijds moeilijk aan goede kalligrafie materialen in Nederland kon komen.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en er is gelukkig veel verbetering. Als je nu wil beginnen met kalligrafie is het allemaal net iets makkelijker. Oh zo fijn!

Leren kalligraferen en materiaal

Als je wil beginnen met kalligrafie heb je grofweg 3 opties:

 1. je zoekt een leuke (privé)workshop, of
 2. je koopt de download “Fundamentals of Copperplate Calligraphy” en je gaat thuis zelf aan de slag.

Als autodidact heb ik mijn eigen weg moeten vinden. En zo kan je er ook komen, maar eerlijk is eerlijk: ik heb veel slechte/verkeerde spullen gekocht (en weggegooid) en het leerproces gaat nu eenmaal sneller met hulp. Mijn tip is dan ook: zoek een leuke workshop en/of ga zelf aan de slag met de digitale handleiding “Fundamentals of Copperplate Calligraphy”.

En dan, hoe ontwikkel je jezelf?

Kalligrafie is een ambacht, vakmanschap. Ik zie kalligrafie als de kunst van het schoonschrijven. Om beter te worden heb je veel oefening nodig en is opgeven als het (nog) niet lukt geen optie. Alle begin is moeilijk, remember? Maar ik heb wel een paar tips:

 • Oefen veel. Jaja, lekker makkelijk gezegd. Ik hoor het je denken. Het is misschien ook niet altijd even makkelijk om tijd vrij te maken, maar feit blijft: herhaling is nodig voor vooruitgang. Bijkomend voordeel, je bouwt muscle memory op. Muslewat?! Spiergeheugen. Handig, want op den duur hoef je minder na te denken over wat je aan het doen bent. En hoe minder je hoeft na te denken, hoe ontspannender kalligrafie wordt en hoe vaker je je pen wilt oppakken! Win-win.
 • Kijk naar andere kalligrafen. Filmpjes helpen. Foto’s zijn indrukwekkend, maar je ziet alleen het resultaat en niet hoe iemand tot dat resultaat is gekomen. In een filmpje zie je hoe iemand de lijnen zet, de letters opbouwt en welke bewegingen hij/zij maakt. Ik heb zelf veel geleerd van het kijken naar hoe anderen kalligraferen.
 • Vind je eigen manier. Mijn tips, tips van anderen of het bekijken van filmpjes: het zijn mooie uitgangspunten, maar je merkt al snel dat je je eigen manier ontdekt. En dat is goed. Bekijk vooral wat voor jou werkt en laat de rest achterwege.
 • Geef niet op. Ook ik heb nog steeds wel eens dagen dat ik niet blij word van mijn werk. Het hoort er allemaal bij en het brengt je verder. Als je tenminste niet opgeeft!

 

Valkuilen

Wat zijn in mijn ogen de valkuilen voor beginners:

 • Frustratie. Kalligrafie lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Accepteer dat en verwacht niet dat je het ‘wel even leert’. Het is wel zo dat het sommige mensen beter en sneller af gaat dan anderen. Laat je hierdoor niet afleiden.
 • Niet vergelijken. Accepteer dat je begint met kalligrafie en vergelijk jezelf niet met mensen die al (ver) gevorderd zijn. Ook zij zijn ooit als beginner begonnen.
 • Materiaal de schuld geven. Natuurlijk is het belangrijk dat je met kwalitatief materiaal werkt. Maar jij bent degene die het werk doet en jij moet je materialen leren kennen. Dit is een skill die je gaandeweg onder de knie krijgt. Als het niet direct lukt hoeft het niet perse aan het materiaal te liggen. Leg die ‘moeilijke’ nib eens aan de kant en probeer hem over een paar weken weer :).
 • Schrijven is niet hetzelfde als kalligraferen. Voor kalligrafie moeten de meeste mensen een nieuwe techniek en een nieuwe schrijfhouding aanleren. Naar mijn mening is kalligrafie niet simpelweg ‘schrijven met een kroontjespen’. Kalligrafie is schoonschrijven en ik omschrijf mijn schrijftechniek dan vaak ook als: het tekenen van lijnen. Door deze lijnen te verbinden maak ik letters en door letters te verbinden maak ik woorden. En dit alles op een (zeer) laag tempo.

Wat is anders?

 • Grip van de pen / houding van de arm
 • Schrijftempo
 • Schrijftechniek

Conclusie

Dus, lekker beginnen met kalligrafie en accepteren dat je al doende leert. Sta open voor feedback, deel je werk en vergeet niet te genieten van deze mooie ambacht!

 

Happy inking!