Kalligrafie materiaal: wat ligt er op mijn werkplek?

Kalligrafie materiaal

Vraag je je af welk kalligrafie materiaal / materialen ik het meeste gebruik? Lees dan verder. Als ik aan het werk ben ligt mijn werkplek vaak bomvol met van alles en nog wat. Papier, keukenrol, tripod, inktpotjes, laptop, light pad, guidesheets, meerdere penhouders, kladblokken, etc. Maar 9 van de 10 keer gebruik ik slechts een paar van deze spullen. In deze blog deel ik de kalligrafie materialen die ik het meest gebruik. Kortom: vaak heb je genoeg aan een paar spullen… maar als je een pennentic hebt, net zoals ik, dan is dit soms moeilijk vol te houden ;).

Mijn go-to kalligrafie materiaal

 1. Oblique penholder
  In principe heb je er maar 1 nodig, maar dat weerhoudt mij niet. Ik heb al van jongs af aan een pennentic. Maar als ik eerlijk ben gebruik ik 3 oblique penholders veelvuldig.
 2. Inkt
  In veruit de meeste gevallen gebruik ik zwarte sumi inkt. Mijn favoriete merk is Kuretake sumi. Sumi inkt is goed dekkend en geeft een luxe uitstraling. Finetec gebruik is als goud de gewenste kleur is. Minder vaak aan de beurt zijn walnoten inkt en gemixte gouache (zoals Bleed Proof White).
 3. Keukenpapier
  Handig voor het tussentijds schoonmaken van mijn nib. Of voor de inkt vlekken die op mijn werkplek terechtkomen!
 4. Guidesheets
  Handig om recht te schrijven, zonder lijnen te tekenen. Je download hier gratis guidesheets om te oefenen of om als onderlegger te gebruiken.
 5. Laser of lightpad
  Om het gedoe met potlood en gum te voorkomen werk ik met een slider writer of lightpad. Voor donker of heel dik papier grijp ik naar de slider writer. Door middel van de laserlijn kan ik recht schrijven zonder lijnen te hoeven tekenen. Is het papier licht van kleur of doorschijnend (genoeg)? Dan werk ik het liefst met een lightpad. Onder mijn papier leg ik een guidesheet en zo kan ik makkelijk recht schrijven.
 6. Kladpapier of een notebook
  Naast het daadwerkelijke papier voor je opdracht, heb ik ook kladpapier binnen handbereik. Handig voor overtollig inkt, het verwijderen van een vezel uit je penpunt of een snel uitprobeersel.

Klein beginnen? Ja dat kan!

Wil je liever klein beginnen met kalligrafie? Dat kan zeker met:

 • 1 straight of oblique penholder
 • nibs: probeer de Tachikawa G of de Gillot 404 als je een beginner bent
 • sumi inkt
 • papier
 • rol keukenpapier

That’s it!

Happy inking 🙂