Verschillende soorten kalligrafie inkt

Kalligrafie inkt: welke inkt kan ik het beste gebruiken?

Je bent lekker aan de slag gegaan met kalligrafie, maar welke kalligrafie inkt is nu het beste? Er is immers zoveel keuze: van echte, kant-en-klare inkten – zoals Sumi en Oost-Indische inkt – tot zelf-mixbare ‘inkten’ – zoals gouache en Pearl Ex.

Maar hoe weet je nu welke inkt fijn schrijft? Tja, het begint saai te worden. Maar net zoals voor penhouders (straight of oblique) en nibs geldt ook voor inkt dat ieder zijn eigen voorkeuren heeft / ontwikkelt.

Ik kan je dus alleen vertellen welke kalligrafie inkt ik persoonlijk prettig vind om mee te shrijven. Daarnaast hangt mijn keuze ook af van de beoogde uitstraling van mijn tekst en de papiersoort.

Welke inkten gebruik ik voor kalligrafie?!

  • Kuretake Sumi inkt – deze inkt is vrij agressief (geur) maar zeker mijn favo Sumi inkt. Niet te soepel en niet te dik. De inkt dekt goed.
  • Finetec – hoort niet in dit rijtje, want het is geen vloeibare inkt. Toch som ik hem op. Het Finetec palet lijkt in eerste instantie op waterverf, maar is goed dekkend (opaque). De gouden tinten zijn prachtig en makkelijk in gebruik.
  • Walnut ink – deze inkt is bruin/sepia en minder stroperig dan Sumi inkt. Toch glijdt de inkt niet tè soepel van je nib. De inkt vloeit goed en met walnoten inkt krijgen je mooie kleurverschillen in je woorden. De inkt is niet dekkend.
  • Dr. Ph. Martin’s Bleed Proof White – deze goauche kan je zelf makkelijk mixen tot kalligrafie inkt. Het is mijn favo witte inkt, want hij dekt goed. Lees hier hoe je goauche mixt.
  • Gouache – de metallic tubes van Talens of de gekleurde tubes van Winsor & Newton. Mix de gouache tot inkt en je krijgt mooie volle kleuren. Lees hier hoe je gouache mixt.

Tip: Ik raad je aan om je nib na gebruik altijd schoon te maken. Een kleine moeite en zo is je nib schrijfklaar voor de volgende keer. Daarnaast is het beter voor je materiaal.

Happy inking!