Kalligrafie voor jouw event, bruiloft, diner, uitnodiging. Waar kan je op letten?

Kalligrafie voor jouw event: een paar tips

Wat is ‘eventkalligrafie’? Kalligrafie wordt steeds meer ingezet voor events en bijzondere gelegenheden, daarom ben ik het ook wel eventkalligrafie gaan noemen. Je wilt dat jouw uitnodigingen eruit springen op de deurmat van je ontvanger. Of je bent op zoek naar die extra touch voor de tafelstyling (menu’s, plaatskaartjes, etc.).

Dat vind ik natuurlijk te gek en ik help je maar al te graag. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat de keuze voor kalligrafie om een andere aanpak en planning vraagt dan drukwerk?

Kalligrafie is geen lastminute beslissing

Ik merk dat ik voor eventkalligrafie vaak pas in de eindfase word betrokken en omdat ik freelance werk vind ik dat prima. Er zijn echter wel een paar zaken die makkelijk te voorkomen zijn door vooraf goed met elkaar af te stemmen wat de wensen zijn. Vandaar deze tip. Ik heb regelmatig klanten teleurgesteld door een opdracht niet aan te nemen. Bijvoorbeeld omdat de beschikbare tijd niet haalbaar was (350 enveloppen in 1 weekend). Ik kan dan niet instaan voor de kwaliteit en die staat bij mij voorop, zodat jij happy bent met het resultaat.

Zaken om rekening mee te houden als je kalligrafie voor jouw event wil inzetten

Ik som de meest voorkomende op:

  1. Papiersoort

Niet alle papiersoorten zijn geschikt om te beschrijven met inkt omdat ze de inkt opzuigen. Resultaat: bloedende lijnen. En dat is iets wat je ab-so-luut niet wil. Laat je bij twijfel adviseren door je drukker.

  1. Formaat

Kalligrafie valt (een stuk) groter uit dan een normaal handschrift en zeker dan een digitaal lettertype. Houd hier rekening mee bij het kiezen van het formaat. Bedenk van tevoren goed wat er precies gekalligrafeerd moet worden en als je twijfelt: check het vooraf voordat je iets bestelt/akkoord geeft op het drukwerk.

Op een klein naamkaartje is het lastig om bijvoorbeeld te kalligraferen: Miss Anna-Sophie van Zweden.

  1. Voorgedrukte regels

Het is hartstikke tof om kalligrafie te combineren met drukwerk. Vaak wordt er voor het kalligrafiewerk een lijn gedrukt om te beschrijven. Ideaal voor mij. Maar denk eraan dat deze lijn niet te kort is zodat ook lange namen goed passen zonder te priegelig te hoeven schrijven.

  1. Tijd

Kalligraferen is geen machinewerk en het kost de nodige tijd om mooi kalligrafiewerk op te leveren. Heb je een grote order en heb je al een verzenddatum in gedachten? Of heb je je drukwerk al klaar maar is de namenlijst nog niet def? Wacht alsnog niet tot het laatste moment met het regelen van kalligrafie. Naast de schrijftijd moet de inkt ook goed droog zijn. Ik kan bijvoorbeeld al met een deel beginnen, zodat alles ruim op tijd gereed is.

  • Kies je voor papier met (grove) structuur – zoals handgeschept papier – dan neemt de benodigde tijd per stuk toe.
  • Kies je voor een bewerkelijke inktsoort (zoals goud), dan neemt de benodigde tijd per stuk toe.
  • Afhankelijk van de drukte houd ik gemiddeld een doorlooptijd van 5-7 werkdagen per 100 enveloppen aan (3-4 regels).

Vragen?

Heb je interesse in mijn kalligrafiediensten? Heb je aanvullingen op dit lijstje of heb je een andere reden om met mij in contact te komen? Twijfel vooral niet en laat vooral een bericht achter!

Veel succes met (het plannen van) je event!