Kalligrafie en mindfulness

Mindful kalligraferen? Kan dat?

Kalligrafie en mindfulness kunnen hand in hand gaan. Ontspanning door je op het hier en nu te focussen. Ontspanning door je op je lijnen en letters te focussen. Ik neem je mee in mijn ontdekkingstocht.

Het is alweer 3 jaar geleden dat ik kalligrafie herontdekte. Al langer was ik op zoek naar een ontspannende activiteit. Een ander soort ontspanning dan hardlopen. Toevallig las ik iets over kalligrafie en ik zocht direct online naar workshops. Helaas was er toen nauwelijks aanbod. Eigenlijk vond ik maar 1 workshop die me aansprak: een kalligrafie workshop met de platte penseel. Ik schreef me in (maart 2015) en was hooked! Via wat omwegen probeerde ik ergens in mei/juni 2015 kalligrafie met de spitse penpunt en daar ben ik blijven ‘hangen’.

Inmiddels 3 jaar verder kan ik zeggen dat kalligrafie echt een onderdeel van mij is geworden.

Focus op het hier en nu

Al tijdens de eerste workshop ontdekte ik het meditatieve element van kalligrafie. Ik ging helemaal op in mijn materialen, de stroken en de letters die ik daarmee vormde. 4,5 uur lang was ik enorm gefocust op het hier en nu. Zo’n allereerste workshop is natuurlijk ook enorm inspannend: je leert een nieuwe techniek en dat kost energie.

Maar zoals met alle nieuwe dingen die je leert, krijg je na veel oefening gevoel voor je materialen en de techniek. Kalligrafie wordt minder inspannend en meer ontspannend. Mindful kalligraferen kan de volgende stap zijn.

Kalligrafie, een mindful activiteit?

Voor mij is kalligrafie een vorm van mindfulness (/ontspanning). Misschien vind je dit een gekke uitspraak, maar voor mij is het heel logisch:

Mindfulness is simpel gezegd ‘oplettendheid’: je van elk moment bewust zijn.

Bij kalligrafie is het van belang dat je focus hebt, je gedachten niet laat afdwalen maar houdt bij je pen, het papier en de lijnen die je wilt zetten. Oftewel: concentratie. Verslapt deze, dan wordt de kans op foutjes groter.

Uit mijn hoofd

Kalligrafie helpt mij uit mijn hoofd te komen. In het ‘dagelijkse leven’ werk ik op kantoor als product owner. Ik ben gewend om veel na te denken, te analyseren, te onderzoeken, te regelen en veel achter de computer te zitten. Kortom: ik zit veel ‘in mijn hoofd’.

Maar als ik kalligrafeer werk ik lekker met mijn handen en denk ik aan niets. Behalve aan inkt, nibs, papier en letters. Letters die woorden vormen en woorden die zinnen vormen. Heerlijk ontspannend!

Zelf ervaren? Probeer het eens met behulp van mijn digitale handboek “Fundamentals of Copperplate Calligraphy”.