Leren kalligraferen? Start met Copperplate

Leren kalligraferen?

Het is je vast niet ontgaan: kalligrafie is back! Er is ontzettend veel belangstelling voor handgeschreven enveloppen, geloftes, (naam)kaarten, en zo verder. Niet zo gek, vind ik. Kalligrafie geeft net die extra persoonlijke touch. Wil je ook leren kalligraferen? Het is hartstikke leuk, gewoon doen.

Start met Copperplate

Moderne kalligrafie is enorm populair en zie je veel. Logisch ook, want moderne kalligrafie is speels, vrij, romantisch en sierlijk. En er zijn zoveel stijlen dat er vast iets is naar jouw smaak.

Toch starten cursisten bij mij met Copperplate. Je vraagt je misschien af: Waarom Copperplate en geen moderne stijl? Moderne kalligrafie is veel populairder! Dat klopt zeker. Maar ik ben een beetje eigenwijs en deel graag een paar van mijn redenen:

  • Begin bij het begin. Copperplate is de traditionele basis van kalligrafie.
  • Copperplate kent duidelijke regels. Dat is in het begin best fijn: je hoeft zelf niet na te veel na te denken over hoe je wilt dat je letters eruit zien, je weet daardoor veel beter wat ‘goed’ is en je ziet snel progressie.
  • Je leert consistente letters te schrijven. Bij Copperplate horen drills (repeterende oefeningen). Dit is soms best vervelend, maar je hebt er later veel profijt van en het levert leuke patronen op ;).
  • Overstappen van Copperplate naar moderne kalligrafie is makkelijker dan andersom. Het kan natuurlijk wel, maar dan moet je jezelf waarschijnlijk weer dingen afleren. Zie het als autorijden. Eerst krijg je les, daarna ontwikkel je je eigen stijl. Ga je eerst zelf rijden en dan op les, dan is dat best irritant want je hebt al een eigen stijl ontwikkelt. Zo zie ik dat ook met kalligrafie. Start met Copperplate, dan heb je een solide basis en is het daarna makkelijk overstappen naar moderne kalligrafie: win-win.

Iedereen kan leren kalligraferen 

Dat kan tijdens een workshop, maar ook thuis met mijn digitale instructieboek “Fundamentals of Copperplate Calligraphy”. De download is verkrijgbaar in het Engels en Nederlands. Het voordeel van thuis leren kalligraferen is dat je dit op je eigen tempo kan doen.

Wil je liever onder persoonlijke begeleiding leren kalligraferen en direct feedback krijgen? Dan past een privéworkshop misschien beter bij jou. Neem gerust contact op voor meer informatie.

 

Let op: deze ‘tip’ is mijn persoonlijke manier van werken. Wil je toch liever met moderne kalligrafie starten? Vooral doen, ik verwijs je graag door. Neem dan even contact op.

 

Happy inking!