5 redenen om te leren kalligraferen

5 redenen om te leren kalligraferen

Kalligrafie is hot. Veelvuldig te zien in de bruiloft- en eventwereld, maar het dringt ook door in het ‘gewone’ dagelijkse leven. Misschien heb je er zelfs wel eens over nagedacht om te leren kalligraferen, maar is het er nog niet van gekomen…

Ik geef je 5 redenen waarom je het gewoon eens zou moeten proberen. Kalligrafie is zo laagdrempelig als je zelf wilt: je kan thuis op eigen tempo aan de slag gaan. Bijvoorbeeld met mijn digitale handboek “Fundamentals of Copperplate Calligraphy” of met filmpjes op IG of YouTube.

Kalligrafie is …

  1. … mindful: kalligrafie kan je helpen uit je hoofd te komen. In het dagelijks leven doen we veel met ons hoofd: regelen en plannen. We houden to-do-lijstjes bij in ons hoofd, denken aan de boodschappen, het huishouden, voor sommigen: de kinderen, prio’s op werk, sporten, sociale contacten, etc. Met kalligrafie vergeet je deze dingen allemaal even. Heerlijk, een moment voor jezelf!
  2. … toegankelijk: iedereen kan schrijven. En iedereen kan – met wat discipline – leren kalligraferen. Uiteraard, het helpt als je kalligrafie mooi vindt en intrinsiek gemotiveerd bent. Hoe snel je het kalligraferen oppakt ligt deels aan de kwaliteit van je materialen, maar vooral aan jezelf. Kalligrafie vraagt discipline, geduld en veel oefening. En eerlijk is eerlijk, een beetje aanleg helpt zeker.
  3. … makkelijk toepasbaar: kalligrafie komt altijd van pas. Organiseer je een diner? Naamkaartjes zijn een leuke aanvulling. Ga je verhuizen? Kalligrafeer de enveloppen met je verhuisbericht. Bijzondere gelegenheid? Stuur de ontvanger een gekalligrafeerde kaart. Wedden dat je een leuke reactie krijgt!
  4. … is de kunst van het schoonschrift: en het fijne is dat je niet perse creatief hoeft te zijn om te (leren) kalligraferen. Ook als je je reguliere handschrift als een ‘doktershandschrift’ zou omschrijven, is kalligrafie niet uitgesloten. Ikzelf (een echte denker) dacht altijd a-creatief te zijn en kijk mij nu.
  5. … een investering in jezelf. Voor een zakelijke/persoonlijke investering in onszelf hebben we eigenlijk geen reden nodig. Toch? 😉

Happy inking!