Een kalligrafie penhouder kiezen: straight of oblique?

Een penhouder kiezen: waar kan ik rekening mee houden? 

Als je al wat ervaring hebt opgedaan met kalligrafie heb je vast wel eens gehoord van een oblique en/of een straight penhouder. Beide penhouders zijn kroontjespennen waarmee je kan kalligraferen. De penpunten (ook wel: nibs) zijn bij beide penhouders te vervangen. Maar wat is dan het verschil?

Oblique penhouder

Een oblique pen is een kroontjespen waarvan de nib in een bepaalde hoek staat ten opzichte van de pen zelf. Dit is extra handig voor cursieve scripts, zoals Copperplate (traditionele kalligrafie met spitse penpunt). Copperplate wordt namelijk in een hoek van 55 graden geschreven en met een oblique penhouder maak je het jezelf dus iets makkelijker.

Kan ik wel starten met een oblique penhouder?

Eerlijk is eerlijk, beginnen met een oblique pen is een uitdaging. Maar het is zeker te doen en daarom geef ik mijn cursisten vaak een oblique penhouder.

De oblique is ook geschikt voor andere stijlen, zoals moderne kalligrafie.

Straight penhouder

Geregeld lees ik stukken over waarom startende kalligrafen met een straight penhouder zouden moeten beginnen. Dit gaat voor een deel zeker op, met name als je rechtopstaande letters leert schrijven. Dit is vaak het geval met moderne kalligrafie. Linkshandigen starten ook vaak met een rechte pen.

Start je echter met Copperplate, dan raad ik een oblique penhouder aan.

Met een straight penhouder kan je uiteraard Copperplate schrijven, maar je maakt het jezelf iets moeilijker. Wat met een straight penhouder wel weer iets makkelijker is, is het leren kennen van de werking van je nib. Met name met betrekking tot het uitoefenen van druk op je nib. Met de druk op je nib creëer je het verschil tussen je dikke (shades) en dunne (hairlines) lijnen.

Persoonlijke voorkeur

Net zoals met nibs, geldt ook voor penhouders dat het een persoonlijke voorkeur is of je liever met een oblique of straight pen schrijft. Het is vooral: uitproberen én veel oefenen.

Ik schrijf met beide soorten penhouders. Maar heb een sterke voorkeur voor oblique penhouders, ook bij moderne kalligrafie. Dit heeft o.a. te maken met mijn schrijfhouding.

Kortom

In mijn optiek hangt de keuze voor oblique of straight af van:

  • het script dat je wilt schrijven, en
  • je schrijfhouding

Penhouder aanschaffen?

Wie weet heb je wat aan mijn tip voordat je een (dure) oblique penhouder aanschaft. Je leest de tip hier.

 

Happy inking!