Kalligrafie als ambacht

Kalligrafie als ambacht

Sinds 2016 bied ik kalligrafie diensten aan. Kalligrafie is een ambacht: de kunst van het schoonschrift. Ieder geschreven stuk tekst heeft potentie om zich te ontpoppen tot een waar kunstwerk. Het leuke aan kalligrafie vind ik dat iedereen het kan leren, je het (bijna) overal kan doen en het op vele manieren in te zetten is! Net zoals bij iedere ambacht is het belangrijk dat je heel veel oefent: discipline!

Kalligrafie

Er zijn grofweg 2 stijlen: klassiek en modern.

Klassieke kalligrafie

Met platte penpunt

We zijn allemaal bekend met het blokkerige script (Blackletters) of kalligrafie met een (plat) penseel. Beide varianten hebben massieve lijnen en strokes.

Met spitse penpunt (kroontjespen)

Daarnaast is er kalligrafie met de spitse penpunt. Hieronder valt bijvoorbeeld het Copperplate script. Deze variant is niet blokkerig maar wel strak door de consistente letters. Desondanks is het een sierlijk script met mooie krullen!

Moderne kalligrafie

Deze stijl is losser en speelser. Velen vinden moderne kalligrafie ook eleganter. Maar pas op, moderne kalligrafie kan ook (te) druk zijn. Het leuke aan moderne kalligrafie is dat je zelf speelt met de letters en de letters daardoor continu aan verandering onderhevig zijn. Zo heb je altijd een uniek schrift, passend bij het doel of de gelegenheid.

Mijn specialisatie

Ikzelf word blij van mijn interpretatie van het klassieke Copperplate met een moderne touch. Ik kalligrafeer met een spitse penpunt (‘kroontjespen’), een oblique penhouder, zwarte Sumi inkt, gouache, ecoline en (metallic) waterverf.

Deze stijl zie je dan ook terug in mijn portfolio. Mijn stijl is divers en zelfs aan een klassiek script als Copperplate kan een twist gegeven worden. Zo heeft iedere kalligraaf zijn/haar eigen stijl.