Kalligrafie

Kalligrafie als ambacht

Kalligrafie als ambacht: ik vind kalligrafie werkelijk de kunst van het schoonschrift. Ieder geschreven stuk tekst heeft potentie om zich te ontpoppen tot een waar kunstwerk. Het leuke aan kalligrafie vind ik dat iedereen het kan leren, je het (bijna) overal kunt doen en het op vele manieren in te zetten is! Net zoals bij iedere ambacht is het belangrijk dat je heel veel oefent: discipline!

Kalligrafie

Er zijn grofweg 2 stijlen: klassiek en modern.

Klassieke kalligrafie
We zijn allemaal bekend met het blokkerige script (Blackletters) of kalligrafie met een (plat) penseel. Beide varianten hebben massieve lijnen en strokes.

Blackletters: kalligrafie met platte penpunt of penseel

Foto: kalligrafie met platte penpunt

Daarnaast is er kalligrafie met de spitse penpunt. Hieronder valt bijvoorbeeld het Copperplate script. Deze variant is niet blokkerig maar wel strak door de consistente letters. Desondanks is het een sierlijk script met mooie krullen!

klassieke kalligrafie als ambacht

Foto: klassieke kalligrafie

Moderne kalligrafie
Deze stijl is losser en speelser. Velen vinden moderne kalligrafie ook eleganter. Maar pas op, moderne kalligrafie kan ook (te) druk zijn. Het leuke aan moderne kalligrafie is dat je zelf speelt met de letters en de letters daardoor continu aan verandering onderhevig zijn. Zo heb je altijd een uniek schrift, passend bij het doel of de gelegenheid.

Moderne kalligrafie

Moderne kalligrafie. Foto: Prins Photography

Mijn specialisatie

Ikzelf word blij van mijn interpretatie van Copperplate met een moderne touch. Ik kalligrafeer voornamelijk met een spitse penpunt (‘kroontjespen’), een oblique penhouder, zwarte Sumi inkt, gouache, ecoline en (metallic) waterverf.

Klassieke kalligrafie met ietwat moderne touch.

Foto: Klassieke kalligrafie met een moderne touch.


Lettering en brushkalligrafie

Net als bij kalligrafie maak ik bij lettering en brushkalligrafie gebruik van dikke en dunne lijnen. Lettering en brushkalligrafie zijn net zo sierlijk en romantisch als kalligrafie, maar deze stijlen kunnen ook een krachtigere en stoerdere uitstraling hebben.

Brushkalligrafie / lettering

Foto: brushkalligrafie / lettering

 

Bekende klanten

Klanten van Sorro.nl

© 2018 Sorro.nl

KvK: 65174917
Jan van Beverenstraat 9, 1382ND Weesp

[email protected]

06 55 38 63 49